Sekerpare

sekerpare
  • Voorbereiding
    20 min
  • Kooktijd
    35 min

Een bekend en heerlijk toetje uit de Turkse keuken! Hier is het recept voor de lekkerste sekerpare. Let op: alle ingredienten moeten op kamertemperatuur zijn, doe ze alvast een paar uur uit de koelkast voordat je begint aan het recept.  

Ingredienten

Stappen

Stap 1

Begin eerst met het maken van de siroop, omdat dit afgekoeld moet zijn wanneer de sekerpare uit de oven komt. Doe hiervoor in een diepe hapjespan de suiker en water en mix met een garde. Zet de pan vervolgens op hoog vuur voor ongeveer 10-15 minuten, tot het dikker wordt.

Stap 2

Wanneer de siroop wat dikker is geworden doe je er het citroensap bij en mixt nog even door. Haal de pan nu van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de pan dus niet in een koelkast!

Stap 3

Doe in een grote kom de boter en poedersuiker en meng met een lepel tot alle suiker is opgenomen.

Stap 4

Doe het ei erbij en meng weer goed.

Stap 5

Doe nu de griesmeel, bakpoeder, vanillesuiker en mix kort met de lepel. Doe vervolgens de bloem beetje bij beetje erbij en kneed nu het geheel met je hand tot er een egaal mengsel ontstaat.

Stap 6

Maak nu kleine bolletjes – ongeveer 5/6 cm groot – door grote stukken deeg te rollen tussen je handpalmen. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Prik nu eventueel 1 hazelnoot, amandel of walnoot in elk van de sekerpare.

Stap 7

Doe de bakplaat met sekerpare in een voorverwarmde oven van 180 graden, voor ongeveer 30 minuten. De sekerpare is gaar wanneer de bovenkant goudkleurig is.

Stap 8

Haal de hete sekerpare nu uit de oven en leg ze bij voorkeur in een glazen bak/ovenschotel. Giet de lauwe siroop nu over de hete sekerpare. Wanneer je knetterende geluiden hoort zit je goed!

Stap 9

Laat de siroop rustig intrekken en de sekerpare afkoelen voordat je de sekerpare eet. Dit zal ongeveer 30/45 minuten duren.

Tips & tricks

• Je kunt ook margarine in plaats van boter gebruiken.
• Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Probeer de boter niet eerst te smelten in de magnetron of in een pannetje, dit zal gevolgen hebben voor de structuur: de sekerpare kan dan breken en uit elkaar vallen.
• Doe geen extra suiker in de siroop om het dikker te maken. Kook eventueel 5/10 minuten extra door om het dikker te krijgen. Het is niet de bedoeling dat de siroop zo dik wordt als honing.

BEKIJK OOK